Dette var overkriften på en artikkel i dagbladet tirsdag 9.august.

Jeg går igjennom rådene her og så tar jeg rådene fra T4C-metoden, så kan du sammenligne og tenke på ulikhetene. Jeg tror du vil forstå hvor T4C-metoden kommer fra og hvorfor den virker.

Dagbladet har samlet de beste rådene fra Ernæringsfysiolog Karoline Steenbuck Lied som er fagansvarlig i Roede, fra Rådgiver Guro Smedshaug i Helsedirektoratet og fra Ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik hos Tine.

Vi kan lese at det er nødvendig med motivasjon, styrke og livsstil for å gå hurtig ned i vekt. Steenbuck Lied hos Roede anbefaler sunn og næringsrik mat samt hjelp fra en person som kan noe om dette. Hun anbefaler ikke pulver, piller eller strenge dietter. Start rolig og tillat deg litt kos, sett et mål og endre vanene dine over tid. Fysisk aktivitet er et pluss.

Kosen kan gjøres med sunne matvarer som frukt med vaniljekesam, bananlapper og grove vafler, samt grønnsaker med dip. I tillegg er det rom for noen større og usunne utskeielser iblant.
Fysisk aktivitet er viktig både for det fysiske og det mentale. Det skal gjøre det lettere å holde ut prosessen.

Guro Smedshaug sier at man bør planlegge måltidene, du må vite hva maten og drikken inneholder, bestemme porsjoner, innføre regelsmessige måltider, spise frukt og grønt som mellommåltider. Da kan man få det til. Smedshaug anbefaler tallerkenmodellen med 1/3 protein som fisk eller kjøtt, 1/3 pasta, poteter eller ris, og 1/3 salat eller grønnsaker. Velg matvarer med få kalorier og mye fiber, vann, vitaminer og mineraler for da varer metthetsfølsen sier eksperten. Matvarer med mye sukker og fett bidrar ikke alltid til en langvarig metthetsfølelse sier hun.

Anne Marie Skjølsvik anbefaler at man starter med å kartlegge svakhetene sine. Begynn med det som er dine to til tre ufordringer og som bidrar mest til en usunn livsstil. Da er du på god vei til å hete deg inn igjen. Gjør det på en lystbetont måte som fortsatt får deg til å føle glede i hverdagen. Det er, i følge Skjølsvik nødvendig å holde orden på kaloriene. Sparer man på kalorier til frokost og lunch vil det være lett å bli mer fysen på kvelden.

Spis jevnt gjennom dagen gjerne hver 3. til 4. time så unngår du å bli alt for sulten mellom måltidene.

Videre har dagbladet laget tre tips som blant annet går ut på å spise de kjente 5 om dagen, litt grønnsaker til frokost, lunch og middag, samt bruke frukt og grønt som mellommåltider. Tre porsjoner med melk og meieriprodukter er også et av rådene hvor melk, syrnet melk eller youghurt anbefales spesielt. Tre fiskemiddager i uka er også bra i følge dagbladet.

Nedenfor finner du prinsippene for T4C-konseptet, så kan du sammenligne og reflektere litt rundt dette selv. Har du ikke ennå tatt introkurset, så vil jeg anbefale å gjøre det. Kurset består av tre små artikler som er lette å lese og enkle å forstå. De snur om på en del av den tradisjonelle tenkningen rundt dette med vektnedgang og vektkontroll.

For det første sier T4C-prinsippene at du skal spise mer grønnsaker. Deretter skal du bare spise mat som finnes i naturen og holde deg langt unna ultraprosessert mat. Ikke spis sukker annet enn det som kommer fra hel frukt og ikke spis mel av noe slag.

Hvis du begynner med dette, vil du gå gjennom en fase på 4-5 dager hvor du kvitter deg med det meste av avhengigheten du har til kunstig fremstilte smaker, samt sukker og mel. Da begynner grønnsakene å smake bedre og det blir en glede å frotse i og utforske godsakene fra naturen.

Du bør spise frokost, lunch og middag og det bør være 4-6 timer mellom måltidene. Ikke spis mellom måltidene. Det er viktig at tarmen får hvile og er klar til å gjøre en best mulig jobb neste gang du spiser. Drikk vann, kaffe eller te, uten sukker så klart.

Når du spiser naturlig mat vil naturlige prosesser i kroppen din gjøre at du mister søtsuget og den alltid så plagsomme sultfølelsen blir mindre plagsom, eller helt borte. Du får et generelt lavere og mer stabilt blodsukker som setter i gang en rekke prosesser i kroppen din og du føler deg fort veldig mye bedre.

Nå får kroppen byggeklosser som den forstår og den starter raskt å bygge den beste versjonen av deg. Den forstår nå hva slags byggeklosser den får. Kroppen og hjernen din plasserer byggeklossene der de skal være. Det fører til raske resultater. Dette er naturens egne prosesser som kroppen har utviklet gjennom å spise naturlig mat gjennom menneskets evolusjon de siste 100- til 250-tusen år.

Du vil alltid huske de gode smakene fra den usunne ultraprosesserte maten og du vil måtte forholde deg til den og alle rundt deg som koser seg med boller og snickers. Men når du har forsøkt T4C-metoden vil du etterhvert være så motivert av resultatene du får, at du blir veldig stolt og fornøyd med at du har knekt koden og at du nå kan regulere vekta som du ønsker.

Det aller beste med denne metoden er at den stimulerer veksthormoner og fjerner fettet som du aller helst ønsker å bli kvitt. For menn er det som regel knyttet til mage-regionen.

Strengt? For vanskelig å planlegge?
Nei jeg synes ikke det. Med T4C sine metoder har du alltid maten klar i skapet og kan som på et koldtbord, raskt plukke ut det du trenger av grønnsaker, proteiner, fett og frukt. Så kan du koke, steke, grille eller hakke opp til salat med en kjempegod olivenolje. Husk at det er en fordel å spise grønnsaker og proteiner av beste kvalitet og gjerne økologisk. Kjøtt i alle naturlige fasonger, fisk og skalldyr også, nøtter, oster, egg, frø, grønnsaker, alle frukter du kjenner til, youghurt naturell, melk, fløte osv. Sashimi, carpaccio med indrefilét, grillet t-bone, reker og hummer, her er det bare å kose seg.

Vanskelig å tro på? Ta mitt introkurs og forsøk T4C metoden med meg så skal du få se. Dette har løst vektproblemer for meg og tusener av andre før meg. Så det er bare å melde seg på. Du har alt å vinne og bare overvekt å tape.

T4C skiller seg radikalt fra hva dagens ernæringseksperter sier, og det er en mye mer motiverende og effektiv måte å gå ned i vekt på. Det har ingenting med Keto og lavkarbo å gjøre, og man slipper til og med å telle kalorier. Akkurat som dyrene ute i naturen ikke teller kalorier, trenger heller ikke du å gjøre det når du benytter de naturlige, innebygde prosessene som finnes i ditt maskineri og som er spesiallaget for å gjøre deg til et av de beste menneskene som har levd på planeten gjennom tidene!

Hans Fredrik Rønning
Kursmentor og CEO
T4C – Time for Change

Related Posts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *