T4C bygger som du nå vet, på å styre unna ultraprosessert mat, samt enkelte andre elementer som utløser avhengighet. Jeg snakker om sukker og mel. Ja, alle typer mel. 

Men hva med sukker?

Sukker er som du kanskje vet det samme stoffet om det kommer fra frukt direkte eller om det kommer som raffinert hvitt sukker. Brunt sukker er også det samme stoffet, men det er mindre prosessert (raffinert) enn hvitt sukker. Det inneholder flere mineraler og rester av naturlige byggeklosser. Men sukker utløser prosesser i hjernen vår og hjernen vil ha sukker.

Den eneste måten å spise sukker på, er ved å spise naturlig frukt. Naturlig frukt hører med til matutvalget våre forfedre har spist gjennom hundretusener av år. Kroppen forstår frukt og håndterer fruktsukkeret når hele frukten er med. Tørket frukt kan du også unne deg, men det må du være ekstremt forsiktig med. Dersom du for eksempel tenker at du skal spise 200 g naturlig frukt, men tenker at du heller vil ha tørket frukt, så reduser vekten til 1/8-del. 25 g med andre ord.

Her er en liste over mat som du kan spise. Listen er ikke komplett, det er mye annet du helt sikkert kan finne og legge til selv, men det er en start. Hvis du har ressurser til det, så velg så gode råvarer som du kan finne. For det er faktisk riktig at du blir hva du spiser. Men viktig er det at du spiser variert.

PROTEINER

Rent kjøtt:
Fenalår, biff, pinnekjøtt, ribbe, spekeskinker, kjøttpålegg, kylling, spekepølser, burgere av god kvalitet (høyt kjøttinnhold), fiskekaker med høyt fiskeinnhold, skinke, koteletter, lammelår, and og mye annet.

Ren fisk og annet fra sjøen
Laks, torsk, steinbit, breiflabb, rødspette, makrell, tunfisk, reker, blåskjell, hummer, kreps, ørret, sjørøye, fiskeburgere av god kvalitet (høyt fiskeinnhold), rogn og kaviar,

Alle oster
Jarlsberg, Norvegia, Parmesan, Chèvre, Camembert, Manchego, Ricotta, Fetaost, Cottagecheese, Gruyere, Cheddar, Gorgonzola, Mozzarella, Saint Agur og mange mange flere

Alt av nøtter:
Peanøtter, pinjekjerner, mandler, cachew, hvalnøtter, paranøtter,

Alt av korn (men ikke i form av mel):

Melkeprodukter bortsett fra ost:
Yoghurt naturell, melk, kefir, fløte

Egg
Bløtkokt, hardkokt, mellomkokt, omelett, eggerøre og så videre.  

GRØNNSAKER

Alle grønnsaker
Paprika, rosenkål, stangselleri, brokkoli, rukkolasalat, avocado, gulrot, kålrot, sellerirot, persillerot, mais (også som popcorn), bønner, salat, blomkål, fennikel, purre, vårløk, ingefær, pepperrot,

FRUKT OG BÆR

All frukt og bær
Druer, bananer, appelsiner, fiken, epler, pærer, moreller, jordbær, klementiner, mango, papaya, meloner, ananas, og mange flere

SPESIELLE MATVARER

Poteter – veldig forsiktig
Ris og riskaker – veldig forsiktig
Salt – du kan bruke salt på alt, det er viktig å få i seg nok salt. Naturlige råvarer inneholder ofte for lite salt.
Pepper og annet krydder: Ja!
Dressinger: Ja, men i svært små mengder. Disse er å anse kun som krydder eller små smaksforbedringer. En liten dæsj er nok.
Sjokolade: Ja dersom kakaoinnholdet er høyt og sukker ikke er blant de tre øverste ingrediensene på innholdsfortegnelsen.

DRIKKE

Vann med og uten kullsyre, kanskje med en sprut sitronsaft fra ekte sitron, kaffe, te.
Kaffe med melk? Ja men da må du telle melk som protein.

ALKOHOL

Nå er det viktig å fokusere. Når du starter vektnedgangsprosessen din, bør du holde deg borte fra alt som inneholder alkohol. Det er mye mer motiverende å logge daglig vektnedgang enn å kose seg med et glass vin eller noe sterkere. Du trenger ikke å forholde deg til kalorier med min metode, men det er greit å vite at det er flere kalorier i alkohol enn det er i sukker.

Når du har nådd målet ditt, eller bestemmer deg for å ta en pause i vektnedgangsprosessen, må du forvalte ditt forhold til alkohol på en smart måte. Dette kommer vi tilbake til.  

METT?

Ja, med denne modellen kan du spise til du blir mett, men forsøk å få i deg ca 500 g grønnsaker hver dag.

Hvis du tror at du kan overleve på ingrediensene jeg har nevnt nå, så vil du oppnå å gi maskineriet ditt alle de riktige byggeklossene den trenger for å bygge den beste versjonen av deg selv. Husk at jo bedre, friskere og mer varierte råvarer du velger, jo bedre er byggeklossene og tilgangen på byggeklosser for maskineriet ditt.

Related Posts

6 thoughts on “Hva kan du spise?

    1. Hei Steinar,
      Ja det har jeg noen tanker om.
      Først og fremst er margarin utelukket ettersom det er et ultraprosessert produkt. Smør og olje er derfor to alternativer som fungerer. Begge er begrenset prosessert. Når det gjelder olje foretrekker jeg å bruke oljer av beste kvalitet på maten og tenker at det føles litt bortkastet å steke i disse. Ekte smør derimot er et veldig godt alternativ. Som du kanskje vet er jeg veldig glad i grilling og det er fordi på grillen kan man styre helt unna stekefett.

      HF

  1. Kva er grunnen til:
    Poteter – veldig forsiktig

    Potetene er kan vel ikkje seiast å vere ultraprosessert. Eller…?

    1. Hei Geir,
      Neida, poteter er ikke ultraprosesserte saker. Imidlertid inneholder de mye stivelse og energi i forhold til andre grønnsaker.
      Derfor er det viktig for variasjonen at fokus ligger mest på andre grønnsaker, særlig i en aktiv vektnedgangsfase, men potet er helt ok og inneholder byggeklosser som kroppen forstår. Når du har kommet på en vekt du ønsker å være på, er potet en bra ting å legge mer av på tallerkenen for å opprettholde vekten.

      HF

  2. Hva med rømme? Er det ok? Lurer også på om det er ok å lage rundstykker av havregryn, cottage cheese og egg? Elller bør alt av brødmat uttgå så lenge jeg slaker meg?

    1. Hei Steinar.
      Rømme er helt ok. Hvis du grupperer alt du spiser i kategoriene grønnsaker, proteiner, fett og frukt, ser du lett at vi må plassere rømme i kategorien proteiner. Rundstykker som du beskriver er glimrende mat. Ingenting ultraprosessert. Egg er jo bare helt fantastisk næringsrikt og det er nok fordi det har vært mat for mennesker gjennom all tid.

      HF

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *