Hvor vanskelig er det egentlig å endre en vane?

Hvis jeg hadde fortalt deg at du ville gått ned i vekt dersom du spiser en sjokolade til dessert hver dag. Tror du det hadde vært vanskelig å endre dine vaner fra å ikke spise dessert, til å alltid spise en sjokolade etter et måltid?

Hvis du er som meg, en som elsker sjokolade, tror jeg du ville blitt svært fornøyd med din nye vane. Jeg tror den hadde vært bygget i løpet av et par sekunder.

Dette betyr at det ikke er alle vaner som er vanskelige å endre.

Det som er veldig beklagelig, er at jeg ikke kommer til å fortelle deg at du vil gå ned i vekt ved å spise en sjokolade til dessert. Det er rett og slett ikke mulig å gå ned i vekt på denne måten.

Men å endre et måltid slik at det fører til vektnedgang, er faktisk mulig.

Men beklageligvis igjen, er det slik at de tingene du må spise til hvert måltid er ting du ikke liker. (Hvis du allerede liker dem er du svært privilegiert og det gjør det lettere for deg.)

Vi snakker om de evinnelige grønnsakene. De helsikkes grønnsakene. Brokkolien som er overkokt og vassen, smakløs blomkål, salat… hva er vitsen – har aldri forstått det! Eller hva med agurk eller neper for den sakens skyld. Det er jo ikke mat!

Eller er det akkurat det det er?

Hva med Pizza Grandiosa? Er det mat? En real hamburger med godt hamburgerbrød og ost – er det mat?
En T-bone på grillen! Det er mat det!

Hva er mest mat av kålrot eller en brødskive med skinkeost, eller peanøttsmør?

Men hva skal vi gjøre med de helsikkes grønnsakene, må vi spise de smakløse greiene?

Svaret er ja! Hvis du skal holde kroppen din i topp shape og ikke ese jevnt og trutt slik at du etter mange år er blitt en tikkende helsebombe med vondt både her og der, så må du spise grønnsaker.

Men nå kommer den virkelig gode nyheten.

Hva om jeg forteller deg at du kan få grønnsakene til å smake godt? Jeg kan fortelle deg hva du skal gjøre for å manipulere smakssansen din. Det høres helt utrolig ut, ikke sant? Men det er faktisk ikke tull.

I min vektnedgangsfase startet jeg med utgangspunktet at jeg hatet alt som het grønnsaker. Jeg skydde det.
Nå er det endret. Og du kan få oppleve det samme. For vi er ganske like du og jeg. Vi er blitt til gjennom 100-250-tusen års evolusjon. Det er gjennom denne tiden vi har utviklet vårt maskineri for å bygge den beste versjonen av mennesket som verden noen gang har sett.

Så igjen – hvor vanskelig er det faktisk å endre en vane?

Ut fra mitt resonnement ovenfor, så er du kanskje enig med meg. Det er ikke vanskelig å endre en vane dersom motivasjonen er riktig!

Jan-Ole Hesselberg er psykologspesialist. Han sier på Ekko i NRK i forhold til avhengighet av mobiltelefonen at: «Den største fellen vi går i, er å tenke at det finnes enkle løsninger på utfordringer som gjennomsyrer livene våre. At vi må overse ting som står i veien for de langsiktige målene våre. Å tenke at det skal løse seg på en enkel måte, er et svar som alltid blir feil.»

Videre sier han at «Vaner antageligvis kan endres enklest ved å sette tydelige rammer i stedet for å mønstre viljestyrke.»

Hjerneforsker Per Brodal kommenterer til dette at vaner man har bygget over mange år har blitt svært innarbeidet. Man kan ikke endre disse ved hjelp av en 14 dagers detox på tur i fjellet uten mobil. Man må ta hensyn til at avlæring tar mye lenger tid enn læring. Det er med mobiltelefonavhengighet som med vektkontroll og slike ting, at ting som er basert på veldig langvarige innlærte vaner at da må man virkelig holde på lenge for å ha en sjanse til å få en endring.

Det er i slike øyeblikk, når jeg høre dette på radio, at jeg virkelig føler meg genial. Her sitter det psykologspesialister og hjerneforskere å uttaler seg på bakgrunn av et etablert tankemønster. De evner ikke å se helheten i bildet. Og det er her, den virkelige juvelen i T4C-filosofien gir verdi.

Ved å skape en virkelig attraktiv motivasjon for å endre en vane, kan en vane endres umiddelbart.

I tillegg til å skape en virkelig attraktiv motivasjon, kan du også velge å ta en beslutning om at du skal ha endring i ditt liv.

Hvis jeg kan hjelpe deg å få disse to faktorene på plass, er jeg helt sikker på at vi tar innersvingen på både hjerneforskere og psykologspesialister.

En sjokolade til dessert hver dag? – Nei det kan jeg ikke love. Men gir du meg en sjanse, så får du oppleve det samme som meg. Sammen skal vi skape sjokolade av de helsikkes grønnsakene!

Og hvis du ikke tror meg, og du ikke ønsker å forsøke fordi du ikke tror at dette er noe for deg, så kan det hende du har rett. Det kan hende at jevnt stigende kroppsvekt, permanent fedme og overvekt, diabetes, leddgikt, og gastrokirurgi er mer i din gate. Jeg finner det veldig vanskelig å tro på, men det kan hende at du har rett.

Hans Fredrik Rønning
Change Manager – T4C

September 2022

Related Posts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *